Blijf je wachten of kom je in beweging?

Wachtend op de lift
Onlangs ben ik met mijn gezin naar Parijs geweest . En wat doe je als je met jonge kinderen in Parijs bent? Juist ja, de Eiffeltoren bezoeken. Dat gingen we dus doen. Maar mijn ademhaling stokte even toen we bij de Eiffeltoren aankwamen. Ellenlange rijen wachtende mensen om een kaartje te kopen om met de lift naar boven te gaan. Rijen van ongeveer 2 a 3 uur wachten.  Met 2 jonge kinderen van 2 en 5 jaar oud zul je ongetwijfeld weten dat 2 uur wachten geen optie is. Dus stelde mijn vrouw en ik aan ons oudste zoontje voor om met de trap omhoog te gaan. De kassa’s waar je een kaartje kon kopen om met de trap omhoog te gaan lieten namelijk  een heel ander beeld zien. Werkelijk waar,  geen wachtende mensen.

Rennend de Eiffeltoren op
Mijn zoontje zei vol goede moed ja en dus gingen we met de trap naar boven. Kinderwagen in 1 hand, in de andere hand mijn jongste zoon, mijn vrouw met  volgepakte rugzak en mijn zoontje van 5 half rennend de trappen op, onderwijl genietend van het uitzicht en van de prestatie die hij aan het leveren was. Op de 1e verdieping namen we een snelle rust en drinkpauze en genoten van het uitzicht,  om vervolgens door te stomen naar de 2e verdieping. Mijn zoontje was  heel voldaan en vooral trots dat hij alles zelf had gelopen.
Op de weg naar beneden konden we goed de gezichten zien van de mensen die op dat moment de trap opliepen. Het waren bijna allemaal voldane gezichten van jong tot oud, van vrouw tot man en van alle nationaliteiten. Je kon aan de gezichten zien dat ze zin hadden om deze uitdaging aan te gaan, vrolijk en vol energie. Omhoog en weer naar beneden pak je toch gauw zo’n 2000 treden.
Eenmaal weer beneden waren de rijen voor de liften nog langer geworden en waren de gezichten van de wachtende mensen nog chagrijniger geworden, zag je verveelde kinderen en  gefrustreerde en vermoeide ouders die niet meer wisten hoe ze de tijd moesten overbruggen. Het contrast met onze vrolijke en energieke gezichten tegenover dat van de gefrustreerde en vermoeide gezichten was groot.  En hoewel er een alternatief was, kozen ze daar niet voor.

We hoeven toch niet meer te bewegen?
Helaas zie ik in mijn eigen coachpraktijk dat deze wachtende mensen bij de Eiffeltoren redelijk representatief zijn voor een groot gedeelte van de mensen in onze westerse samenleving.
We bewegen minder en minder en we zitten meer en meer. En het wordt ons ook wel steeds makkelijker gemaakt om niet meer te hoeven bewegen. Tegenwoordig kun je bijna alles wel krijgen zonder ook maar 1 stap te zetten. Je avondeten laat je thuis bezorgen, net als de wekelijkse boodschappen, kleding kopen doe je met een paar muisklikken. De roltrap of de lift is altijd prominent aanwezig in gebouwen, terwijl je een zoektocht op touw moet zetten om de trap te vinden. We zitten 8 uur per dag achter onze pc te werken En we hoeven ons zelfs niet meer met tegenzin naar de sportschool te haasten, want tegenwoordig hijs je jezelf in een elektroden pak en laat je je spieren 20 minuten lang elektrische impulsen toedienen en voila, workout gehad, nu snel met de auto weer naar huis.

Lichamelijke en mentale klachten
En ondertussen nemen allerlei lichamelijke klachten, zoals onderrugpijn , nekhernia’s, diabetes, gewrichtsproblemen alleen maar toe, net als allerlei mentale klachten zoals futloos voelen en klachten van depressieve aard.
Gelukkig wordt het belang van gezondere voeding en meer sporten wel door steeds meer mensen onderkend en degene die het elektroden pak nog niet hebben ontdekt gaan  ook vaker vol goede tegenzin naar de sportschool, soms wel 3 x per week. Maar de frustratie is groot, je komt maar niet op dat gewenste gewicht, je krijgt maar geen energie van sporten, die sixpack blijkt een sprookje te zijn en die vetrolletjes verdwijnen maar niet, net als je stijve gewrichten.

Sporten compenseert ons zitgedrag niet meer
Wat blijkt nu; die paar uurtjes sporten per week tegenover al dat zitten, compenseert nauwelijks nog al dat zitten. Met talloze gevolgen.  Zo heeft Hidde van der Ploeg, en met hem veel andere onderzoekers, vastgesteld.

Zelfkennis vertalen naar acties
Wat moet er dan gebeuren om je fitter, gezonder en sterker te voelen, zowel mentaal als fysiek?
De meesten van ons willen en proberen er allemaal wel beter uit te zien, gezonder te leven en meer te sporten, maar ‘vergeten’ in het dagelijks leven te weinig bewegen.
Wil je echt wat aan je levensstijl veranderen, wil je je echt sterker, fitter en gezonder voelen, zowel mentaal als fysiek, dan volstaat 3 x per week naar de sportschool gaan en calorieën tellen niet meer. Wat er dan nodig is, is in de eerste plaats een flinke dosis zelfkennis en zelfbewustwording over hoe jij je letterlijk door het leven beweegt. Die zelfkennis gaat dan o.a. over hoe jij je zitgedrag of niet-beweeggedrag kunt ombuigen naar bewegen. Het is ook belangrijk bewust te worden van  bepaald gedrag en de gevolgen daarvan.
De voorbeelden zijn cliché, maar daarom niet minder waar. Pak eens wat vaker de fiets en dan bedoel ik niet de elektrische fiets. En als je dan fietst, zet dan eens een tandje bij zodat je de beenspieren voelt werken. Pak wat vaker de trap, niet op een sukkeldrafje, maar neem eens een kort sprintje de trap op. Doe je zittend werk? Doe dan elk uur een mini workout van 2 a 3 minuten. En nu denk je misschien dat je collega’s je zullen uitlachen? Geloof me, zien bewegen is doen bewegen.

De voordelen van bewegen
Over de voordelen van bewegen is ook al veel geschreven en gezegd, om er een paar te noemen, afname van gewichtsproblemen, afname diabetes, afname van stijfheid in de gewrichten en het mooie is dat als je je lichamelijk fit en energiek voelt dat dit een directe relatie heeft met je mentale toestand. Hoe jij presteert op je werk, hoe jij functioneert in je gezin, met je vrienden, op het gebied van sporten en noem maar op, wordt voor een deel bepaald hoe fit jij je fysiek voelt. In mijn eigen coachpraktijk zie ik dat als mensen meer gaan bewegen dit vaak een gunstig effect heeft op hun mentale klachten, zoals gestrest voelen,vermoeidheid, onzekerheid, moeite met concentreren en een kort lontje hebben. Je hersenen functioneren nou eenmaal beter als je meer lichamelijke beweging hebt, zoals Erik Scherder dat mooi verwoordt in zijn boek  “Laat je hersenen niet zitten”.
Daar komt bij dat bewegen leidt tot meer willen bewegen en meer zitten leidt tot minder willen bewegen.

Wil jij ook weten hoe je meer in beweging kunt komen? Neem dan vrijblijvend contact op met Joost van Woortman & Verdiepen.

Previous

Next