Dat luie menselijke lichaam toch…

We sporten meer, we bewegen minder en we zitten vaak verkeerd.
Zo’n 15 jaar geleden begon de sportschoolhype. Niet snel daarna werd ook voeding hot. Nu vinden we met z’n allen voeding en sporten belangrijk, waarbij hardlopen erg geliefd blijkt te zijn en de bootcampers als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. En heel langzaam aan begint nu ook steeds meer het besef door te dringen dat we naast al dat sporten eigenlijk ook meer zouden moeten bewegen in het dagelijks leven. Want helaas, onderzoeken tonen aan dat we weliswaar meer zijn gaan sporten,  we bewegen daarentegen minder en minder (zie bijvoorbeeld Nederlands  Instituut voor Sport en Bewegen).
Te veel zitten wordt tegenwoordig wel het nieuwe roken genoemd.

Het luie menselijke lichaam
Het besef dat we te weinig bewegen staat helaas nog in de kinderschoenen. Veel mensen zitten namelijk  gemiddeld 8 uur op kantoor. Vervolgens haasten ze zich met het OV of met de auto, en in het meest gunstige geval met de fiets,  naar de sportschool om vol goede tegenzin een uurtje te zweten. Helaas, dat ene uurtje sporten compenseert niet  al die uren zitten, aldus onderzoeker Hidde van der Ploeg. Als je daarbij bedenkt dat veel mensen thuis ook veel uren zittend doorbrengen, met de I-pad op schoot, mobieltje naast hun op de bank en in 1 hand de afstandsbediening. Dan weet je…dat kan niet goed zijn.
Ergens diep van binnen zullen de meesten van ons zich dat ook wel realiseren. Maar echt beseffen en er zelf wat aan doen, gebeurt te weinig. Het wordt ons ook wel makkelijk gemaakt. Een sportleraar zei mij ooit eens dat het menselijk lichaam van nature lui is en altijd de weg van de minste weerstand zoekt. Daar moet ik vaak aan denken als ik in een druk bezocht warenhuis de mensen in de rij zie wachten om met de roltrap naar de volgende verdieping te gaan, terwijl de gewone trap ernaast helemaal leeg is. Alsof het een monument is welke uiterst voorzichtig moet worden betredenen; liever helemaal niet. Of ik denk daaraan als ik mensen met hun hoofd voorover gebogen zie om op hun mobieltje te kijken (je kunt ook je mobieltje wat hoger houden, waardoor je nek niet zo ver naar beneden hoeft te buigen).  Of als ik een bedrijf bezoek  en ik zie ongeveer iedere werknemer in een verkeerde zithouding zie zitten. 

Zitten, een kunst op zich
Wat blijkt dus? Niet alleen zitten we te veel en te lang achter elkaar, we doen het niet eens goed; dat  luie menselijke lichaam toch.  We belasten onderuggen, nekwervels, polsen, enkels en noem maar op zodanig dat een bezoekje aan de fysiotherapeut tegenwoordig net zo gewoon is geworden als boodschappen doen.
Nu is het niet zo dat we de laatste jaren opeens met z’n allen hebben besloten alleen nog maar te gaan zitten. Nee, zitten en daardoor te weinig bewegen is de afgelopen 30, 40 jaar altijd al een fenomeen geweest bij velen van ons die de 30 paseerden; de bekende dertigers buik. Om verschillende  redenen neemt vanaf die leeftijd de lichamelijke acitiviteit drastisch af, soms zelfs tot het nulpunt. Maar met alle gemakken en technieken die tegenwoordig voorhanden zijn wordt ons lichaam luier en luier (gemaakt) en nemen lichamelijke en mentale klachten toe. Bij gemakken denk ik alleen al aan het onderhouden van sociale contacten. Dat gaat nu via internet en minder face to face.  Bij gemakken denk ik aan boodschappen doen met de auto,  met de electrische fiets of ze zelfs laten bezorgen tot aan de voordeur, net als de pizza. Bij gemakken denk ik aan online winkelen in plaats van de deur uitgaan en winkels afstruinen. Bij gemakken denk ik aan gamen, 100 tv kanalen hebben of de lift nemen in de sportschool (dit laatste gebeurt echt! Kun je je toch niet voorstellen??).
Vervolgens merken we dat we ’s ochtends steeds stijver uit bed stappen, horen we steeds vaker over gevoelige onderruggen en nekhernia’s en snappen we maar niet hoe het komt dat we niet afvallen? We sporten toch 3 x in de week??

Previous